Пет приказки от Саламанка

Salamanca, Spain, puente, catedral

Съдържание

  1. Plaza Mayor (Големият площад)
  2. La casa de las conchas (Мидената къща)
  3. Старата катедрала на Саламанка
  4. Университетът в Саламанка
  5. Нощен живот в Саламанка

Очарование, мистичност, хипноза… Саламанка. Град, предлагащ забавление, зареждащ с вдъхновение, пренасящ те в друго измерение. Саламанка се намира в Западна Испания, далеч от соления морски въздух, без ехо от столичния шум, на границата между античност и съвремие. Имах щастието да го посетя още в ученическите си години, но споменът за този вълшебен град е все така ярък в съзнанието ми. А ето кои образи се открояват най-силно:

Plaza Mayor (Големият площад)

Сърцето на Саламанка, ще се отпечата безвъзвратно и във вашите сърца.

Щом кракът ви пристъпи през някой от множеството входове, отвеждащи към различни части на града, мигом ще ви се стори, че сънувате. Ще попаднете сред стотици смеещи се и бъбрещи младежи, седящи върху паветата, но не заради недостиг на пейки, а защото така е по-забавно. За разлика от площада в Мадрид, къде това е забранено от закона, тук седенето на земята е традиция за местните и атракция за туристите. И не се притеснявайте за чистите си панталонки, през нощта огромни машини отмиват всяка мръсна песъчинка. Ден е, а вие наподобявате пумпал, развихрило се в центъра на огромния площад. Поспрете се и разгледайте стотиците скулптури на глави на значими за Испания личности, поставени по цялата окръжност. Върнете се и на свечеряване, защото истинската магия настъпва след залез слънце. Светлини, мариачи, ресторантчета, павилиони с типични сладки изкушения. Площадът ви поглъща напълно, подчинява сетивата ви, неспособни сте да продължите нататък, без да поседнете поне за кратка почивка.


La casa de las conchas (Мидената къща)

Ако се разхождате по уличките на Саламанка, е много вероятно да минете покрай Ла каса де лас кончас (Мидената къща), но без да я забележите. Не защото й липсва омайност, а защото се слива с цялостното архитектурно вълшебство на града. В наши дни сградата е собственост на многобройни частни лица, поради което влизането е забранено, но този факт допринася още повече за приказния ефект на нейната история. Ако се загледате в нея, погледът ви веднага ще попадне върху множеството мидени черупки по фасадата. Една от легендите разказва, че те са символ на необятната любов, която Дон Родриго Ариас изпитва към своята съпруга Доня Хуана. Според друга – под някоя от мидичките е скрито съкровище, което носи късмет на обитателите на къщата и междувременно е защитено от злите ръце.  


Старата катедрала на Саламанка

Влезете ли в Старата катедрала на Саламанка, мигновено ще изпитате преклонение пред величието на архитектурата, пред цялото изкуство, въплътено в изящния храм. Но истинската магия ви очаква, когато извървите старинните стъпала, които ще ви отведат на покрива. Пред погледа ви се разкриват река Тормес и Пуенте Романо (мостът над нея), зелени паркове, множеството кули на катедралата и цяяяла Саламанка. Ще се издигнете сред облаците, ще замечтаете да притежавате криле. 

Университетът в Саламанка

Саламанка е известна като средище на студенти. Така че нейният университет, предлагащ разновидни специалности, е една от големите забележителности на града. От него произлиза и символът на Саламанка – жабата. Централната фасадата на университета поставя пред изпитание наблюдателността на всеки турист. Сред множеството фигурки и орнаменти се спотайва мъничка жабка, очакваща своите откриватели. Вярва се, че всеки, който успее да я види, ще се радва на безгранични успехи в образованието си. А за неуспелите любопитковци е поставен и план на фасадата, посочващ точното местоположение на подскачащата животинка.


Нощен живот в Саламанка

Като всеки студентски град и Саламанка предлага безброй много нощни заведения, барове и дискотеки. Но за да разберете как се забавляват местните, не се насочвайте към центъра, не следвайте тълпата и не се отзовавайте на раздаваните брошури. Разходете се из тайнствените улици, разгледайте нощна Саламанка. А когато се изморите, попитайте някой усмихнат минувач за най-близкото място, където да се разхладите с ароматна сангрия. Забавлението е гарантирано!

А вие били ли сте в Саламанка? И има ли испански град, чието споменаване винаги разтуптява сърцето ви?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s