Софийски фестивал на науката

Solar panels

Translation Below

През последните 10 години май е месецът на науката в София. Учени от близко и далеч пристигат, привлечени от Софийския фестивал на науката, за да предават знанията си на разбираем език на нас – любознателните неспециалисти. Моят първи досег до тази магия беше през 2015 г. и то напълно случайно. Оттогава не съм го изпускала! За жалост, тази година фестивалът беше частично отменен за септември. И все пак, за да спази традицията, екипът му организира един майски Ден 0. Записите от няколкото онлайн проведени събития все още са достъпни на сайта на Британския съвет в България.

Миналата година дойде време да подготвя магистърската си теза. За тема избрах „Промяна в нагласите на хората към науката чрез фестивали“. Във връзка с разработването й проведох анкета, в която участие взеха 207 души от различни групи по интерес, възраст и др. Финалният резултат показа, че нагласите към науката на 50% от тях са били повлияни позитивно от Софийския фестивал на науката или от друго подобно събитие, вдъхновено от него. 🙂 Голяма част от останалите просто не знаеха за съществуването на такъв вид събития.

Но само това не ми стигаше. Подтикната от страхотния си научен ръководител – Деси Бошнакова, интервюирах едни от най-дейните комуникатори на науката у нас, за да разбера повече за тяхната дейност и за мотивацията им. Какво споделиха те с мен, ще ви разказвам от днес до средата на септември, когато същинското десето издание на Софийски фестивал на науката ще е в разгара си. То ще се проведе от 26-и до 29-и септември.

Имайте предвид, че интервютата, които ще споделям с вас, са на английски език, тъй като така ги подготвих за дипломната си работа. В случай че имате нужда, ще откриете опция за превод в долната част на всяка публикация от поредицата.

Приятно четене!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s