4 алтернативи на кафето – него оставете за десерт

red coffee cup with coffee and one cokie on a table

Съдържание

  1. Започнете сутринта с чаша топла вода с лимон
  2. Черен и зелен чай
  3. Горещ шоколад
  4. Кафе

Замисляли ли сте се колко голямо влияние ни оказва нашата любима сутрешна напитка? Особено когато пътуваме!

Аз съм от хората, които посягат към чашата с кафе още щом отворят очи. А понякога и преди това. Вероятно сте чували, че кофеинът има пристрастяващ ефект – е, моят случай е точно такъв. Затова и когато пътувам, винаги нося със себе си пакетчета разтворим „наркотик“ – за всеки случай.

Ала макар и в някои случаи кафето да ни помага, когато го приемаме в твърде големи количества, не ни влияе никак добре. То ободрява, справя се с главоболието, има антиоксидантен и диуретичен ефект, предпазва ни от болести като диабет, камъни в жлъчката и други. Но ако прекалим, отнема съня и спокойствието ни, води до сърцебиене, главоболие, а и умора.

Когато сме на път, често се нуждаем от енергия и бързо разсънване. Но е препоръчително да редуваме любимото си кафе и с други ободряващи напитки.

Започнете сутринта с чаша топла вода с лимон

Това е перфектен начин да рехидратирате и алкализирате тялото си след сън, като същевременно се почувствате по-бодри и готови за приключения. Водата с лимон ще детоксикира и черния ви дроб, ако вечерта сте прекалили с по-развеселяващите напитки. И не на последно място – действа благотворно на стомашно-чревния тракт.

Но запомнете, че водата с лимон не е еквивалентна на лимонада. Сутрин избягвайте газираните и подсладените напитки, защото те вдигат нивата на кръвната захар и ви ободряват, но само за кратко, като съвсем скоро ще усетите глад и безжизненост.

Черен и зелен чай

Те произхождат от листата на едно и също растение (Camellia Sinensis), като се различават по последващата обработка. Черният чай ферментира, поради което губи част от полезните си вещества, докато зеленият – не. По нивата на кофеин – черният леко превъзхожда зеления. И двата варианта имат антиоксидантно действие и са перфектни алтернативи на кафето. Но не прекалявайте и с тях, защото ако заместите една чаша кафе с две чай – ефектът върху нервната ви система ще е също толкова негативен.

Горещ шоколад

И какаото съдържа кофеин, но в много по-малко количество спрямо кафето. Затова и не оказва толкова ударен ефект върху нервната система, кръвоносните съдове и съня. За предпочитане, използвайте натурално какао на прах без подсладители. В световен план горещият шоколад е много по-рядък избор за сутрешна напитка в сравнение с кафето и чая. Любителите на този ароматен еликсир по-скоро го приемат като нещо специално, на което се наслаждават в избрани моменти. Но защо да не го превърнете в част от своята сутрешна рутина? Скоро може и напълно да забравите за кафето. 😉

Кафе

Когато сте на път, ви препоръчвам да запазите дневната си доза кафе за ранния следобед. Това е моментът, когато събраната по време на съня енергия започва да ни напуска, слънцето напича, а приключенията тепърва предстоят. Перфектно време за чаша ароматен стимулант.

Лично за себе си мога да кажа, че черният чай ми влияе по сходен начин като кафето, но вкусът и ароматът му не ме изкушават, поради което и го избягвам. Като заместител използвам зеления чай, а понякога се разсънвам и с вода с прясно изцедени лимони.

Вие опитвали ли сте се да редувате кафето с други ободряващи напитки? Какъв беше ефектът?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s