Театър под звездите 2020 – в София и отвъд

червена завеса в театър и зрители на седалките

В моноспектакъла си „Възгледите на един учител за народното творчество“ Камен Донев цитира писателя Константин Петканов: „Опростачването на човека започва най-напред от загрубяването на говоримия език“. Нека бъдем цивилизована нация, нека запазим мелодията на тези „звуци сладки“, нека съхраним красивото и възвишеното у българина! Защото вярвам, че то съществува.

За щастие, с разхлабването на мерките се появиха и много сцени на открито, които позволиха на театъра отново да разцъфти. А с него може би и да преоткрием изяществото на говоримата родна реч. През последната седмица посетих 3 постановки, изиграни на 3 различни летни сцени в София. В следващите редове ще се опитам да пресъздам вълшебството, което изпитах през тези звездни вечери, изпълнени с толкова магия и очарованието на театралното изкуство.

1. Сцена „Парк Военна академия“ – 10.07.2020 г., 21:00 ч.

Лятна сцена „Парк Военна академия“

Петък вечер. Улиците са изпълнени с тълпи. Всеки е забързан нанякъде, но в същото време се носи лежерно и спокойно по софийските павета. Някои протестират, скандират. Други минават с ококорени от любопитство очи. Трети – отиваме на театър. Колко хубаво, че съществуват места, които да те извадят от реалността.

Паркът на Военна академия по принцип е сред любимите ми места в София. Закътан, тих, винаги чист и изпълнен с хармония и спокойствие. Перфектното място за една вълнуваща театрална вечер. От няколко години насам тук се провежда летният фестивал „Опера в парка“, но все не успявах да го вместя в плановете си. Затова пък именно в този парк посетих първата си театрална постановка на открито за това така необичайно лято – „Възгледите на един учител за народното творчество“, моноспектакъл на Камен Донев.

Не мисля, че има нужда да говоря за безбройните таланти на Камен Донев. Този човек просто е изумителен. В рамките на два часа и половина той не спря да подскача, танцува, пее, говори и, също така се надявам – да променя човешките нрави към по-добро.

Що се отнася до организацията на самото събитие:

 – Служителите на пропуска носеха маски и бяха изключително мили;

Не се налагаше посетителите да бъдат с маски;

– В близост до сцената се предлагаха разхладителни напитки, което е чудесна идея предвид летните горещини;

Столовете бяха пластмасови – най-обичайният, но не и най-удобният вариант;

Местата бяха разредени, но никой не правеше забележка, ако преместиш стола си до тези на хората, с които си отишъл;

– Тъй като сцената е във вътрешността на парка, не се чуваха никакви странични шумове;

– Когато погледнех нагоре, виждах звездите ❤ ;

На тази сцена се изявяват и ред други актьори, така че ви препоръчвам да разгледате програмата. А що се отнася до шедьовъра на Камен Донев, него можете да гледате на открито на 21.07 в Добрич и на 24.08 в Бургас.

2. Театър София – 11.07.2020 г., 21:00 ч.

Стъпалата към малката открита сцена на „Театър София“

„Театър София“ е любимият ми театър в столицата. Това е твърде силно изказване за мен, тъй като обичайно имам доводи и против, и за, но този случай е друг. Гледала съм почти всички представления, играни през последните 5-6 години тук, и съм очарована от всяко едно. Служителите винаги са били усмихнати и приветливи, така че да се заредиш с положителна енергия още от мига, в който купуваш билета си. Не ме разочароваха и с организацията на постановките на открито. Те бяха сред първите в столицата (а може би и първите), които обособиха театрална сцена на открито това лято.

Първите билети за театър, които купих след началото на пандемията, бяха именно за „Театър София“ – за постановката Nordost“, гостуваща от Младежки театър „Николай Бинев“. Предопределената дата бе 11.07. В този ден имах и ред други ангажименти, буквално се наложи да тичам към театъра. Но щом седнах на стола си (напишете „посетителски офис стол“ в Google, за да си го представите), забравих за целия останал свят. Все още няма обявени дати за следващо изпълнение на това представление, но обещавам да следя и да ви известя в Инстаграм, щом бъдат посочени. Постановката е по действителен случай и пресъздава събитията от московския театър в Дубровка по време на терористичния атентат през 2002 г. Час и половина не мигах, не мърдах, бях другаде.

– Нямам спомен дали служителите носеха маски, тъй като закъснявах и бързах;

– И тук не се налагаше да носим маски;

Столовете бяха много удобни и далеч по-разредени от тези в Парк Военна академия, но и публиката бе по-малочислена;

– Зрителите бяхме разположени под навес, като актьорите също разполагаха със закрити пространства, така че ако завалеше, предполагам, че спектакълът щеше да продължи;

– Самата сцена беше изключително изолирана от парка, в който се намира, така че не чувахме нищо друго освен гласовете на трите брилянтни актриси (Койна Русева, Ангелина Славова, Искра Донова);

Лятна сцена на стълбите пред „Театър София“

Тази сцена бе малка. Вече е обособена и по-голяма – на стълбите пред театъра. В най-скоро време ще изпробвам и нея, така че очаквайте да споделя мнението си. А ако вие вече сте я посетили, ще бъда благодарна да споделите в коментар впечатленията си. 🙂

3. Нов Театър НДК – 15.07.2020 г., 21:00 ч.

Откритата сцена на „Нов Театър НДК“

Следващ в програмата ми бе Нов Театър НДК с постановката „Търновската царица“ – в главните роли Елена Петрова и Любомир Ковачев. Пиесата е по Емилиян Станев, като е предшествана и от едноименен български филм, излъчен за пръв път през 1980 г. За жалост, не мога да ви кажа следващата дата и за това представление, но обещавам да следя и да ви известя, щом бъде обявена. Тези два всепоглъщащи часа ми помогнаха да усетя духа на България от едно отминало време. Почувствах и емоциите на една дама, която обича грешния мъж, на друга – която ще умре и желае да изживее любовта, преди да е станало късно, на лекар, еснаф – раздвоен между егоизма и това, което счита за правилно. Трима неразбрани герои, три измъчени души. Насред други подобни. Тъжна история, но възхитителна постановка.

– Посрещнаха ни три много мили момичета, но без маски;

– Не се налагаше публиката да носи маски;

Столовете бяха пластмасови и подредени плътно един до друг, като се следеше компании, които не са заедно, да сядат през едно място разстояние – това запази както реда, така и удобството на публиката;

Сцената е разположена на стълбите пред театъра. Предвид натоварената локация предполагах, че ще чуваме много странични шумове, които да ни разсейват от представлението, но това не се случи. J

+4. Народен театър „Иван Вазов“

Народен театър „Иван Вазов“

От приятели, осмелили се да посетят и сцената на закрито в Народния театър, разбрах, че противовирусните мерки там са на много високо ниво и е напълно безопасно. Но трябва да имате предвид, че подобно място предполага да сте с маска в продължение на поне 2 часа. Театърът разполага и с малка открита сцена –  сцена „Театър зад театъра“, като при лоши метеорологични условия има възможност за преместване на предвиденото представление в залата на закрито. А през август очакваме възраждането на поставената за пръв път миналата година голяма лятна сцена пред самия театър.  

С това сцените на открито в София, а и в България не се изчерпват. Надявам се и вашият град да е успял да приюти подобна театрална приказка. Много ще се радвам да споделите в коментар тазгодишния си опит с театрите под звездите, както и вашето мнение за тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s