Театър под звездите 2020 – в София и отвъд

червена завеса в театър и зрители на седалките

Съдържание

 1. Сцена „Парк Военна академия“
 2. Театър София
 3. Нов Театър НДК
 4. Народен театър „Иван Вазов“ – бонус

В моноспектакъла си „Възгледите на един учител за народното творчество“ Камен Донев цитира писателя Константин Петканов: „Опростачването на човека започва най-напред от загрубяването на говоримия език“. Нека бъдем цивилизована нация, нека запазим мелодията на тези „звуци сладки“, нека съхраним красивото и възвишеното у българина! Защото вярвам, че то съществува.

За щастие, с разхлабването на мерките се появиха и много сцени на открито, които позволиха на театъра отново да разцъфти. А с него може би и да преоткрием изяществото на говоримата родна реч. През последната седмица посетих 3 постановки, изиграни на 3 различни летни сцени в София. В следващите редове ще се опитам да пресъздам вълшебството, което изпитах през тези звездни вечери, изпълнени с толкова магия и очарованието на театралното изкуство.

Сцена „Парк Военна академия“

10.07.2020 г., 21:00 ч.

Лятна сцена „Парк Военна академия“

Петък вечер. Улиците са изпълнени с тълпи. Всеки е забързан нанякъде, но в същото време се носи лежерно и спокойно по софийските павета. Някои протестират, скандират. Други минават с ококорени от любопитство очи. Трети – отиваме на театър. Колко хубаво, че съществуват места, които да те извадят от реалността.

Паркът на Военна академия по принцип е сред любимите ми места в София. Закътан, тих, винаги чист и изпълнен с хармония и спокойствие. Перфектното място за една вълнуваща театрална вечер. От няколко години насам тук се провежда летният фестивал „Опера в парка“, но все не успявах да го вместя в плановете си. Затова пък именно в този парк посетих първата си театрална постановка на открито за това така необичайно лято – „Възгледите на един учител за народното творчество“, моноспектакъл на Камен Донев.

Не мисля, че има нужда да говоря за безбройните таланти на Камен Донев. Този човек просто е изумителен. В рамките на два часа и половина той не спря да подскача, танцува, пее, говори и, също така се надявам – да променя човешките нрави към по-добро.

Що се отнася до организацията на самото събитие:

 • Служителите на пропуска носеха маски и бяха изключително мили;
 • Не се налагаше посетителите да бъдат с маски;
 • В близост до сцената се предлагаха разхладителни напитки, което е чудесна идея предвид летните горещини;
 • Столовете бяха пластмасови – най-обичайният, но не и най-удобният вариант;
 • Местата бяха разредени, но никой не правеше забележка, ако преместиш стола си до тези на хората, с които си отишъл;
 • Тъй като сцената е във вътрешността на парка, не се чуваха никакви странични шумове;
 • Когато погледнех нагоре, виждах звездите ❤ .

На тази сцена се изявяват и ред други актьори, така че ви препоръчвам да разгледате програмата. А що се отнася до шедьовъра на Камен Донев, него можете да гледате на открито на 21.07 в Добрич и на 24.08 в Бургас.

Театър София

11.07.2020 г., 21:00 ч.

Стъпалата към малката открита сцена на „Театър София“

„Театър София“ е любимият ми театър в столицата. Това е твърде силно изказване за мен, тъй като обичайно имам доводи и против, и за, но този случай е друг. Гледала съм почти всички представления, играни през последните 5-6 години тук, и съм очарована от всяко едно. Служителите винаги са били усмихнати и приветливи, така че да се заредиш с положителна енергия още от мига, в който купуваш билета си. Не ме разочароваха и с организацията на постановките на открито. Те бяха сред първите в столицата (а може би и първите), които обособиха театрална сцена на открито това лято.

Първите билети за театър, които купих след началото на пандемията, бяха именно за „Театър София“ – за постановката Nordost“, гостуваща от Младежки театър „Николай Бинев“. Предопределената дата бе 11.07. В този ден имах и ред други ангажименти, буквално се наложи да тичам към театъра. Но щом седнах на стола си (напишете „посетителски офис стол“ в Google, за да си го представите), забравих за целия останал свят. Все още няма обявени дати за следващо изпълнение на това представление, но обещавам да следя и да ви известя в Инстаграм, щом бъдат посочени. Постановката е по действителен случай и пресъздава събитията от московския театър в Дубровка по време на терористичния атентат през 2002 г. Час и половина не мигах, не мърдах, бях другаде.

 • Нямам спомен дали служителите носеха маски, тъй като закъснявах и бързах;
 • И тук не се налагаше да носим маски;
 • Столовете бяха много удобни и далеч по-разредени от тези в Парк Военна академия, но и публиката бе по-малочислена;
 • Зрителите бяхме разположени под навес, като актьорите също разполагаха със закрити пространства, така че ако завалеше, предполагам, че спектакълът щеше да продължи;
 • Самата сцена беше изключително изолирана от парка, в който се намира, така че не чувахме нищо друго освен гласовете на трите брилянтни актриси (Койна Русева, Ангелина Славова, Искра Донова).
Лятна сцена на стълбите пред „Театър София“

Тази сцена бе малка. Вече е обособена и по-голяма – на стълбите пред театъра. В най-скоро време ще изпробвам и нея, така че очаквайте да споделя мнението си. А ако вие вече сте я посетили, ще бъда благодарна да споделите в коментар впечатленията си. 🙂

Нов Театър НДК

15.07.2020 г., 21:00 ч.

Откритата сцена на „Нов Театър НДК“

Следващ в програмата ми бе Нов Театър НДК с постановката „Търновската царица“ – в главните роли Елена Петрова и Любомир Ковачев. Пиесата е по Емилиян Станев, като е предшествана и от едноименен български филм, излъчен за пръв път през 1980 г. За жалост, не мога да ви кажа следващата дата и за това представление, но обещавам да следя и да ви известя, щом бъде обявена. Тези два всепоглъщащи часа ми помогнаха да усетя духа на България от едно отминало време. Почувствах и емоциите на една дама, която обича грешния мъж, на друга – която ще умре и желае да изживее любовта, преди да е станало късно, на лекар, еснаф – раздвоен между егоизма и това, което счита за правилно. Трима неразбрани герои, три измъчени души. Насред други подобни. Тъжна история, но възхитителна постановка.

– Посрещнаха ни три много мили момичета, но без маски;

– Не се налагаше публиката да носи маски;

Столовете бяха пластмасови и подредени плътно един до друг, като се следеше компании, които не са заедно, да сядат през едно място разстояние – това запази както реда, така и удобството на публиката;

Сцената е разположена на стълбите пред театъра. Предвид натоварената локация предполагах, че ще чуваме много странични шумове, които да ни разсейват от представлението, но това не се случи. J

Народен театър „Иван Вазов“ – бонус

Народен театър „Иван Вазов“

От приятели, посетили и сцената на закрито в Народния театър, разбрах, че противовирусните мерки там са на много високо ниво и е напълно безопасно. Но трябва да имате предвид, че подобно място предполага да сте с маска в продължение на поне 2 часа. Театърът разполага и с малка открита сцена –  сцена „Театър зад театъра“, като при лоши метеорологични условия има възможност за преместване на предвиденото представление в залата на закрито. А през август очакваме възраждането на поставената за пръв път миналата година голяма лятна сцена пред самия театър.  

С това сцените на открито в София, а и в България не се изчерпват. Надявам се и вашият град да е успял да приюти подобна театрална приказка. Много ще се радвам да споделите в коментар тазгодишния си опит с театрите под звездите, както и вашето мнение за тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s