Мелник – място за лежерни приключения

Мелнишките скални пирамиди, зелени дървета, старинни къщи

Съдържание:

  1. Защо да посетите Мелник
  2. Къде да дегустирате мелнишко вино
  3. Старинните руини в Мелник
  4. Къде да поседнете за почивка

Слънцето припича, душите ни се изпълват с въодушевление, мечтаем и вярваме, че ще сбъднем желанията си. Лято е! Време за незабравими емоции и вълшебни пътувания.

Основните дестинации са от две категории – планински и морски. И макар те да са пълни противоположности – дори географски, много си приличат по едно – зареждат душите, но изтощават телата. Ако вече бленувате за почивка от почивката, ви предлагам да се отправите към най-малкия град в България – Мелник!

Защо да посетите Мелник

Аз в любимия ми Мелник

Великолепие и мистичност, скални пирамиди и мелнишки фараони – тукашните винари! Скрити пътечки, красиви храмове, история и лозя. Макар и толкова малък Мелник е побрал очарованието на античността и настоящето, на природните чудеса и човешкото майсторство.

Дори да обходите всяко забележително кътче на Мелник, едва ли ще се изморите. А и мисълта за предстоящата софра с главен участник виното ще ви крепи по време на чудната разходка. Тук всичко е като в приказка – отвсякъде се подават спретнати бели къщурки от едно време, величествени скални образувания, вековни дървета ви правят сянка, а във въздуха витае аромат на лозя. Освен това главната улица е разделена на две „платна“ от едноименната Мелнишка река, чието шумене ще ви придружава в голяма част от вашата обиколка.  

Къде да дегустирате мелнишко вино

В избата „При Шестака“

Атмосферата в Мелник действа опияняващо, за което помага и прочутата Широка Мелнишка лоза. Тук можете да посетите Музея на виното, където предлагат винени дегустации и беседи. А за още по-автентично преживяване ви препоръчвам да се отбиете до функциониращите изби в града, където ще чуете разкази за винарството от първа ръка и ще се насладите на отлични селекции от божествената напитка. Преди време ви разказах за виненото си приключение в най-голямата, съхранена до днес, възрожденска къща на Балканите – Кордопуловата къща, в Мелник.

Избата „При Шестака“
Снимка за спомен с изпразнените чаши 🙂

Днес ви предлагам още една спирка по време на винената ви разходка. Малко преди Кордопуловата къща е разположена избата При Шестака. Ако идвате от центъра на градчето, трябва да вървите направо почти до края на главната, докато стигнете отбиваща се вляво пътека с лек наклон нагоре. Вероятно ще видите и някоя от табелите към избата. Срещу такса само от 5 лева можете да влезете вътре, да изпиете по чаша вино с домакина – Митко, и да усетите мелнишката магия. Мястото е в рода му от над сто години и той има безброй истории за споделяне. Освен това е готов да отговори на всеки въпрос относно винарството. Виното е напълно натурално – без консерванти, и е произведено по традиционните рецепти на стария род. Така че ако решите да отнесете бутилка наслада и вкъщи, най-добре е да я изпиете в рамките на няколко седмици.

А знаете ли как се изгражда една изба, защото аз нямах представа? Митака ми обясни, че се копае в земята отгоре и напред, а след това се слиза постепенно надолу. Още в началото на процеса се обособява и отдушник, който е така разположен, че да не позволява на дъждовната вода да влиза в избата, но осигурява въздух и светлина за намиращите се в тунела.

Старинните руини в Мелник

Накъде да продължите

Като бонус към беседата при Шестака ще получите и напътствания накъде да продължите с разходката. Ако поемете нагоре вляво, ще стигнете до подножието на самите пирамиди. Ще видите и останките от Болярската къща, една от ключовите забележителности в града – известна още като феодалния замък на деспот Алексий Слав, построен през 13.век.

Останките от Болярската къща
И ние с Филип отпред

За местното население това е бил период на цъфтеж и просперитет благодарение на добрия владетел. Тогава са построени множество църкви, манастири и крепости, чиито руини можете да разгледате днес. Нагоре по пътечката ви очаква и малко параклисче, както и приказни гледки към природните феномени в Мелник.

Параклис
Мелнишките скални пирамиди

Препоръчвам ви след това да слезете отново покрай избата на Шестака и да продължите през нея и надолу вдясно. Така бързо ще стигнете до руините на черквата „Св. Варвара“ – също от 13.век.

Черквата „Св. Варвара“

Ако разполагате с още сили, може да се върнете към главната улица, като се отбиете по екопътеката към платото Свети Никола и забележителностите около него. Началото е в близост до Музея на виното, ще се ориентирате от табелите.

Къде да поседнете за почивка

А ако вече бленувате за почивка, ви предлагам да похапнете в механа „Стария чинар“, в чиито двор се издига 800-годишен чинар, или да си отдъхнете в градския парк, където може да се снимате до паметника на Яне Сандански.

И още красота от Мелник

Мелнишкото очарование се простира отвъд всякакви думи, така че се надявам скоро сами да посетите градчето, да го опознаете и обикнете също като мен. (Ще се радвам да споделите впечатленията си в коментар🙂

Още снимки от Мелник можете да откриете в профила ми в Инстаграм.

6 коментара към “Мелник – място за лежерни приключения

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s