Долна баня и Костенец: водопади, хижи, СПА и щрауси

Съдържание:

  1. Долна баня и минералната вода
  2. Къде да отседнете в Долна баня
    1. Хотел Никол, Долна баня
    2. Комплекс Европа, Долна баня
  3. От Долна баня към хижа Венетица
  4. От Долна баня към Костенския и Скаловитския водопад
    1. Как да стигнете до Костенския водопад
    2. Как да стигнете до водопад Скаловитец
  5. Ферма за щрауси Щраусово забавление

Уикендът в Долна баня е страхотно бягство от шумната столица по всяко време на годината. Най-вълшебно обаче е там, когато навън е студено, а парата от минералните басейни изпълва въздуха. Когато сърцата са сгрети от празнично настроение, а редуващите се слънчеви лъчи и лек снежец носят детска радост и очарование. 

През последната година ми се случи да посетя балнеокурорта два пъти – по случай миналия Свети Валентин и преди няколко дни, за да посрещна своя рожден ден – 24-и декември. 🙂

С какво ни плени мястото, какви природни богатства открихме, кой ни изтанцува танц на любовта и къде отседнахме, ще ви разкажа в следващите редове.

Долна баня и минералната вода

Долна баня е малък град в Западна България, разположен в полите на Рила. Намира се на около 72 км от София, като се стига бързо по магистралата. В близост са още Самоков, Боровец и Костенец, за който ще стане дума по-долу.

Районът на Долна баня е известен най-вече със своите минерални извори и мек климат. Те били ценени още от древните славяни, прабългари, римляни и византийци. Извиращата тук вода е полезна за опорно-двигателната, дихателната и нервната система. Помага още при кожни и гинекологични проблеми, вторична анемия, забавен метаболизъм. Тъй като е богата на флуор, служи и за профилактика на кариеси.

В Долна баня най-разпространената бутилирана вода е Бялата вода от едноименната местност. Тя е с ненатрапчив вкус, хипотермална, слабоминерализирана, сулфатно-натриева, без санитарно-микробиологични признаци на замърсявания. Използва се за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика.⁣⁣ Дебитът на извора е 1 л/сек., а температурата – 26 °С.⁣⁣

Къде да отседнете в Долна баня

Основната цел и на двете ни пътувания до курорта бе спа почивката. Изключително доволна съм и от двата хотела, които посетихме, така че ви ги препоръчвам горещо. Персоналът в тях бе мил и отзивчив, а и условията бяха на чудесно ниво.

Хотел Никол, Долна баня

За Свети Валентин посетихме хотел Никол. В него най-много харесах външния минерален басейн с топла вода, варираща от 38 до 39 градуса по Целзий. Той е голям и разделен на по-дълбока и по-плитка част. Подходящ е както за плуване, така и за блажено плацикане. Достъпът до него е позволен денонощно. Докато бяхме там, времето премина от жарко слънце (получих лек отпечатък от банския) до боцкащи раменете ни снежинки.⁣⁣ Вълшебно!

Спа центърът включва вътрешно джакузи, сауна и парна баня, като от тях най-много харесах джакузито. 

Изключително доволна съм и от ресторанта, където всичко бе вкусно и безпогрешно. Закуската ни бе на сет меню, а за вечеря си поръчвахме от разнообразните им предложения.

Нашата стая бе доста малка, но това по никакъв начин не попречи на страхотното ни изживяване.

Комплекс Европа, Долна баня

Тук отседнахме преди няколко дни. Избрах го най-вече, защото предлагат стаи със собствена хидромасажна вана – обожавам джакузита. 

Стаята ни бе просторна и стилна. Като минус мога да отбележа факта, че повечето помещения за гости наподобяват малки къщички, разположени на едно равнище с басейните. По тази причина се наложи през цялото време да сме с пуснати щори. 

Комплексът разполага с три външни басейна, като в един от тях е обособено и малко джакузи. За съжаление, най-големият басейн не функционираше, студен е и работи само през лятото. Подобен бе случаят и с малкия детски басейн, разполагащ с пързалка.

На наше разположение се оказа само средният по размери акватоничен басейн с температура на водата от около 33-39 градуса по Целзий. В него бе и джакузито. Достъпът до басейна и тук бе денонощен макар и неофициално.

Изключително доволна съм от сауната и парната баня – горещи и достатъчно малки, за да осигурят спокойно и уединено прекарване. 

Чудесна беше и закуската, която ни сервираха на шведска маса. Лека забележка имам единствено към основното им меню. За вечеря си поръчах едно, а ми сервираха съвсем друго. Обяснението бе, че в момента променят менюто. Надявам се скоро подобни недоразумения да не се случват. 🙂

От Долна баня към хижа Венетица

По време на първото си посещение в града решихме да се разходим до близката хижа Венетица, разположена в Рила. До началната точка на горската пътека стигнахме с кола за десетина минути. Минава се през центъра на Долна Баня в посока Свети Спас (оглеждайте се за табели). 

В гората вървяхме около час и половина в посока. Пътеката е равна и приятна дори когато е заснежена. По пътя подминахме приятни заслони, където през лятото можете да си спретнете страхотна чушка-пръжка. 

В хижата ни посрещна приятна компания от местни, събрали се за по чай и ракийка. 

❤ Почерпиха ни с отвара от планински билки по тайна рецепта на хижаря и потеглихме обратно надолу.

От Долна баня към Костенския и Скаловитския водопад

Тазгодишният ми рожден ден, известен още като Бъдни вечер, прекарах из горските пътеки в търсене на Костенския и Скаловитския водопад. Е, не целия ден – всъщност те са леснодостъпни и не особено отдалечени от асфалтовия път. 

Как да стигнете до Костенския водопад

Костенският водопад е разположен в Рила планина по течението на Старата река – приток на река Марица. Намира се непосредствено до село Костенец и на около 16 км от Долна Баня (20 минути с кола).

След като паркирахме в центъра на селото, се отправихме нагоре към чешмата с минерална вода – разполага с 4 чучура, сипещи вода от 4 различни минерални извора, и екопътеката към Костенския водопад. Тя е добре поддържана и изключително кратка. След 5 минути се озовахме пред водопада, очаровал дори Иван Вазов. Той му посветил стихотворенията си Водопадът плаче и Над водопада.

Костенският водопад е висок 12 метра и се оказа пълноводен дори насред този така топъл декември. Препоръчвам ви непременно да го посетите, ако сте в района!

Как да стигнете до водопад Скаловитец

След като се нарадвахме на Костенския, се запътихме към Скаловитския водопад. Върнахме се към колата и поехме с нея нагоре и наляво (ако сте обърнати в посока към Костенския водопад). GPS-ът със сигурност ще ви помогне. Нагласете го в посока хижа Гургулица и право нагоре. 

Разстоянието, което изминахме с кола, е едва 4 километра, но пътят бе доста неприветлив. Оказа се тесен, стръмен и обсипан с дупки, кал и локви. Така че внимавайте!

Горе открихме приятно място с много бунгала и солидна хижа. Тъй като бе следобедът на 24.12., не срещнахме много хора. Поехме по указателните табели и след около 30-40 минути достигнахме заветната цел.

Маршрутът е кратък, но с няколко стръмни баира, които в случая бяха обсипани с есенни листа. 😀 

Скаловитският водопад разполага с 3 пада и е висок общо 25 метра. Разположен е по течението на река Скаловитец – приток на река Рибница. Предполагам, че на пролет е величествен и доста по-буен. Сега представляваше комбинация от лед и тънки струи вода – също красива гледка. 

Връщането обратно напълно ни отне силите, но и подготви стомасите ни за празничната вечеря.

Ферма за щрауси Щраусово забавление

Още едно чудесно местенце в близост до Долна баня е фермата за щрауси Щраусово забавление, която посетихме при първото си отсядане в балнеокурорта. 

Разположена е на едва 2 км от града и заема площ от цели 10 дка. В нея ще видите черни африкански щрауси, танцуващи божествени любовни танци. 😀 Можете да ги нахраните, погалите и дори да ги пояздите, ако смелостта ви достига. Фермата е спокойна и тиха, а гледките във всяка посока са към величествената Рила.

Мястото разполага и с ресторант, в който опитахме крем карамел и омлети от щраусови яйца. Предлага се и месо от птиците, но него решихме да пропуснем. Препоръчвам ви да заявите желаните ястия поне няколко часа, преди да посетите фермата.

От фермата можете да си поръчате и щраусови яйца, които да украсите за Великден.

Работното време е, както следва:

  • през зимата: от 10 ч. до 16 ч.;
  • през пролетта: от 9:30 ч. до 17:00 ч.;
  • през лятото: от 9:30 ч. до 18:30 ч.

Билетът за възрастни е 4 лв., за учащи – 2 лв., а за пенсионери – 2,50 лв. Деца под 6-годишна възраст могат да се радват на щраусите напълно безплатно.

Вашият коментар