Защо дигиталните номади избират Банско и какво да правите в свободното си време тук

Съдържание:

  1. Дали съм дигитален номад
  2. Защо Банско привлича толкова много дигитални номади
  3. Какво да правите през свободното си време в Банско
    1. Природа
    2. Езда
    3. СПА
    4. Култура
    5. Храна
    6. Зимни спортове
  4. Къде да отседнете в Банско, ако ви се номадства

Дали съм дигитален номад

Всички сме чували за номадите – странстващи народи, които не се задържат. Те търсят препитание от място на място, превръщайки живота си във вълнуващо околосветско пътешествие. В наши дни такива са и дигиталните номади. С тази разлика, че препитанието им не зависи от климатичните условия, дивеча, благоразположението на местните. Те могат да имат сигурността на постоянната работа, но да я вършат от различни точки по целия свят с единствената помощ на своя компютър. 

На разходка в близост до временното ми работно място

В наши дни племето им се умножава с всяка секунда, като за нарастване на популацията спомогна и пандемията на Ковид-19. Програмисти, маркетолози, графични дизайнери, писатели, журналисти, копирайтъри – всеки човек, който има възможност да работи от вкъщи, с лекота може да се превърне в дигитален номад. Дали е на свободна практика, или с печен шеф, резултатът е същият.

За да си дигитален номад обаче, са необходими още свободен дух и липса на желание да се установиш. 

Лично аз номадствам от време на време – я за някой-друг ден на морето, я в планината. През последните 365 дни тези ми наклонности ме отведоха два пъти в Пирин – за седмица през август (по-долу ще оставя линкове към статиите ми за летния Пирин) и още една през януари. Зима, Пирин… разбира се, че това съчетание води към Банско.

Защо Банско привлича толкова много дигитални номади

Банско е ски курорт. Но и нещо много повече.

Аз не съм сред почитателите на зимните спортове, но посещавам Банско поне веднъж в годината. Обичам спа хотелите и природата в района. Мъжът ми пък е фен на сноуборда. Банско е и отправна точка за десетки планински маршрути из Пирин. Местната кухня е топ, а и има къщи-музеи, галерии, провеждат се интересни културни събития.

Всичко това превръща Банско е страхотна дестинация за почивка, но защо хора от цял свят се стичат насам и за да поработват?

Първият ми работен ден за годината ❤

Началният тласък, предполагам, е бил в рекламата, което включва и тази от уста на уста. Преди няколко години Матиас и Уве – австрийци със свободни професии, откриват чара на малкия планински град и основават coworking пространство в Банско – Coworking Bansko. С времето популярността му нараства и днес тук можете да срещнете фрийлансъри от цял свят. И пак се връщаме на въпроса защо:

  • интернетът тук е на много високо ниво;
  • вече съществува добре оформена общност, сред която лесно се връзват контакти – и професионални, и приятелски;
  • средата е безопасна;
  • не е скъпо – да отседнеш дългосрочно (за повече от един месец) в добре обзаведен апартамент струва горе-долу, колкото да си под наем в София. Освен това има големи супермаркети, поддържащи еднакви цени навсякъде в страната;
  • климатът е страхотен – през лятото е приятно прохладно, а през зимата те огряват сгряващи душата лъчи (за няколко часа работа на терасата, ми изгоря вратът – а е януари);
  • за чужденците е лесно да получат разрешение за по-продължително пребиваване;
  • има тооолкова много неща, с които да си запълваш свободното време.

Какво да правите през свободното си време в Банско

Природа

Ще започна с моя личен опит, като на първо място поставям разходките сред природата и планинските преходи. През тази една седмица в Банско основното ни място за разходки се оказа нещо като наш заден двор. Бяхме отседнали в апартамент в сградата Crown Bansko (41.822181,023.482326) и зад нас се простираше зелена гора с иглолистни дървета.

Докато работех на терасата, често отправях по някой поглед към близкото хълмче, по което родители разхождаха децата си, стопани кучетата, мяркаха се и велосипедисти, а един ден видях цяла група туристи, които се скриха сред дърветата и така и не се върнаха (поне докато аз бях на пост). Нямах търпение да дойде почивният ми ден, за да обходим гората и ние. Преди това си правехме само кратки разходки до хълма.

Проучихме и установихме, че пътеката, тръгваща от въпросния хълм (начална точка: N 41° 49.317′, E 023° 29.053′) , води до връх Кулия (или Кръстът) с височина от 1662 метра. Решихме, че изкачването му ще е чудесно раздвижване за съботния следобед. Заобиколихме сградата си, преминахме по симпатично дървено мостче над река Коневица и поехме нагоре. 

По-голямата част от пътя се оказа под клоните на високата гора, така че бяхме на сянка. Скоро обаче подминахме и слънчева поляна с пейка, подходяща за летни пикници. В един момент открихме червена маркировка, която ни съпроводи за известно време. Ние обаче се ориентирахме основно по приложението Locus Maps. 

Повървяхме около час и половина, като един-два пъти се наложи да се върнем, защото бяхме сбъркали пътя. Вече в правилната посока и с още около 30-40 минути пред себе си обаче решихме да се върнем, за да не замръкнем в гората. 

Ако вие се качите, чакам снимки и впечатления. 🙂 

Слизането се оказа много бързо и скоро бяхме напът към една от механите в града.

Още идеи за разходки и преходи:

Юленски скок и р. Демяница
  • Екопътека Демянишка река разказва препоръчвам ви да я започнете от това място, до което се стига с кола 41.795265, 23.466815 . Пътеката се простира край реката, като ще ви преведе и през 2 водопада. Първият – Юленски скок, е сравнително в началото, а вторият – Демянишки скок, около километър преди крайната точка – хижа Демяница. Повече ТУК;
  • Байкушевата мура – символ на Банско, мурата е най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите в света. Възрастта й надхвърля 1300 години, а размерите 26 метра височина, 2,48 метра диаметър и 7,8 метра обиколка. Около мурата са обособени стълби, които ще ви позволят да я видите и от по-високо;
  • Панорамна алея Стъпалата – тя се намира в Разлог, разположен на едва 6 километра от Банско. Минава се за около 15-20 минути (ако не спирате, изкушени от неземните гледки към планината и града и многото пейки, шезлонги, кули и люлки за наблюдение.) Повече в статията Панорамна алея Стъпалата в Разлог: 360-градусова гледка към Пирин, Рила и Родопите;
гледка от вр. Вихрен
  • връх Вихрен – издигащ се на 2914 метра, той е най-висок в Пирин и втори по височина в България. Ако имате тази възможност, задължително си отделете един летен ден за изкачването му. Подходящ е дори за начинаещи, но ако сте такива, ви препоръчвам да си наемете планински водач;
  • връх Тодорка – можете да стигнете почти до него със седалковия лифт от Банско, което го прави добра идея дори за почивна сутрин, а не цял ден;
  • Бъндеришки езера – те са много красиви, леснодостъпни, но не толкова комерсиализирани като Седемте рилски езера. Можете да се качите до хижа Вихрен с кола и оттам ви делят 15-20 минути пеша от първото езеро Окото. Следват го Муратовото езеро, Рибното езеро, Жабешкото езеро и Дългото езеро. Можете да ги обиколите съвсем спокойно за по-малко от ден. Чудесен вариант е да видите част от тях на слизане от връх Тодорка;
  • Тевно езеро – дълъг преход, който може да ви отнеме и цял уикенд. Повече за прехода откъм Попина лъка ТУК;
  • Бъндеришката порта и Спанополските езера – еднодневен преход, но можете да го съчетаете със спане в хижа Синаница. Повече за прехода до тях откъм Попина лъка ТУК;
  • Синаница – ако ви се катерят върхове, отбийте се до връх Синаница. Ако предпочитате да се любувате на пиринската красота от малко по-ниско, задължително отидете до Синанишката порта и Синанишкото езеро. Повече за прехода откъм Попина лъка ТУК.

Върховете за покоряване и езерата за любуване в близост до Банско са десетки, само разгледайте картата и пълен напред!

Езда

Около Банско е пълно и с конни бази. В тях можете да се научите да яздите, да се разходите с кон из гората, да прекарате приказно време в близост с природата. Но имайте предвид, че повечето функционират основно през лятото.

Съвсем близо до нашето airbnb в Crown Bansko беше Конна База Кошерина, но не я изпробвахме заради зимния сезон, през който се оказахме там.

Друго чудесно място, което и съм посещавала, е Конна База Периволас в Разлог.

СПА

Любимо мое занимание! Дори и да отседнете в airbnb като нас (ако сте дигитални номади, едва ли ще ви се плаща дългосрочно за многозвезден хотел), много от спа хотелите в съседство ще са готови да ви приемат срещу приемливо заплащане. 

Две по-луксозни идеи са Катарино в Разлог и Римска баня в село Баня, където към днешна дата цената за външни посетители на спа центровете е по 50 лв. Основната разлика между тях е, че в Катарино има външен минерален басейн, а в Римска баня не.

Други по-изгодни алтернативи в близост до Crown Bansko са Premier, Grand Royale и 7 Pools.

Което и място да изберете, се обадете предварително по телефона, за да проверите дали допускат външни посетители в конкретния ден.

Култура

къща-музей Никола Вапцаров

Банско е и град с дългогодишна история и сърце, пропито с култура. Тук можете да разгледате:

  • къщата-музей на Никола Вапцаров;
  • къщата-музей на Неофит Рилски;
  • къща-музей Велянова къща;
  • Галерия Арт Идея Банско.

Чудесна идея е и да се запишете за free walking tour, на който да разберете повече за историята, културата и традициите на банскалии, да се потопите сред уличките, да опознаете Банско.

Храна

Сач с бански старец

Банско се слави със своя Бански старец – перфектен за мезе, и своето Катино мезе – по-скоро добра идея за вечеря. Тук механите са на всяка крачка и в повечето с радост ще ви ги сервират. 

По принцип впечатленията ми от кухнята в града са отлични, но този път – в началото на януари, останах малко разочарована. Разминавания между менюто и сервираното, развалена храна…. Съветвам ви да сте внимателни с поръчваното – дори в препоръчани места. Залагайте на наскоро провереното.

Зимни спортове

Моят любим зимен спорт е спускането с шейна. Докато него мога да практикувам дори в София, Банско се оказва перфектното място за ски и сноуборд. Според разбирачите около мен пистите тук били най-много и най-дълги в сравнение с останалите ни зимни курорти. Само изчакайте да падне повече сняг и можете сами да ги пробвате.

Къде да отседнете в Банско, ако ви се номадства

Ние отседнахме в чуден апартамент в Crown Bansko, за който вече ви споменах. Той разполага с общо помещение, съчетаващо просторен хол и добре оборудвана кухня, със стая с две единични легла, предвидена за детска, с една спалня с баня към нея, още една обща баня и тераса.

Апартаментът е страхотен! Обитава се от съвсем скоро и е напълно запазен. Изпълнен е с уют, светлина и топлина. Отоплението е с климатик и радиатори, така че температурата в помещенията зависи изцяло от вашите желания. 

Сградата е разположена в непосредствена близост до гората и е на 10-15 минути пеша от градския център. Отпред има и място за паркиране. 

Бих отишла отново, ако успеем да се вредим в списъка от желаещи. Имайте предвид, че мястото се отдава за минимум месец (предназначено е основно за дигитални номади) и е заето с месеци напред. Ние извадихме неописуем късмет с възможността да отседнем само за седмица.

За повече информация относно апартамента пишете на: kaikyuya@gmail.com

Ако сте в Банско за достатъчно дълго, ви предлагам да се разходите и до Сандански.

За летните ми номадствания из Пирин прочетете тук:


Статията е включена в НАЙ-ДОБРОТО ОТ АСТОМСКИТЕ БЛОГОВЕ ПРЕЗ ЯНУАРИ

3 коментара към “Защо дигиталните номади избират Банско и какво да правите в свободното си време тук

Вашият коментар