Панорамна алея Стъпалата в Разлог: 360-градусова гледка към Пирин, Рила и Родопите

Съдържание:

  1. Как да стигнете до Панорамна алея Стъпалата и какво представлява тя
  2. Защо задължително да посетите Панорамна алея Стъпалата

Ако можем да съдим за предстоящата година по първите й дни, то пътешествията и планинските гледки ще са ми ежедневие. Както вече ви разказах, прекарах първата си седмица от 2023-та в Банско.

Досега често ми се е случвало да посещавам курорта, да се разхождам из Пирин, да покорявам величествените му върхове. Но винаги съм разполагала с по едва няколко дни. Вероятно и затова дори не се бях оглеждала какво друго може да ни предложи районът. Този път обаче бързо поправих грешката си.

Как да стигнете до Панорамна алея Стъпалата и какво представлява тя

Началото на панорамната алея е в покрайнините на гр. Разлог, на около 6 км от гр. Банско. Там ви очакват чешма с вкусна планинска вода и цветна табела, разказваща какво предстои. Сред спирките са паметници, наблюдателна кула, панорамни пейки, шезлонги, арт инсталации, амфитеатър, пчелен хотел, интерактивно поднесена информация за района и не на последно място – грандиозна кула, от чийто връх едва ли ще ви се слиза.

Алеята е обособена неотдавна – през 2015 г., и е в чест на българската армия, освободила Разлог. Именно по тази пътека през октомври 1912 г. войниците навлезли в града, за да го избавят от турското робство.⁣⁣

Името на алеята пък е вдъхновено от забележителен природен феномен от района – рида Стъпалата в Северен Пирин. Той е в близост до вр. Каменитица и представлява верига от 7 отвесно стърчащи мраморни зъбера, наподобяващи стъпала на стълба. Височината им започва от 50 м и достига до 120 м. Ако искате да ги видите, маршрутът стартира от хижа Яворов и отнема около час в посока. Аз си ги записвам към плана за следващото пътуване към Банско и Разлог.

Защо задължително да посетите Панорамна алея Стъпалата

⁣⁣Обикновено основните причини, поради които изкачваме върхове, са две – да предизвикаме себе си и да се насладим на неземните гледки. Разбира се, мога да изброявам още десетки като приятната умора, която изпълва телата ни, удовлетворението, усещането, че сме на върха на света…

Много често обаче ни се иска да плакнем очи в необятния хоризонт, да се реем във висините, да се наслаждаваме на величествените панорами, без да се изтощаваме. Без да преодоляваме планинските стръмнини, да се страхуваме от бездънните бездни, да се излагаме с часове на лятното слънце или да крачим в зимния сняг. Точно за тези моменти ви препоръчвам Панорамна алея Стъпалата в Разлог!

Цялата алея или екопътека (както искате я наричайте) може да бъде обходена за 20-30 минути, но за да й се насладите истински, си отделете поне час. Тук неземните планински гледки са на всяка крачка, придружени са и от удобни шезлонги, пейки, люлки и наблюдателни площадки.⁣⁣

В началото алеята започва със стъпала, спомагащи за по-лесното преодоляване на денивелацията. Към края те се вливат в разклонение с полегати пътеки наляво и надясно. 

Същинският гвоздей в програмата се намира на още 5 минути вървене по лявата – връх Голак (наричан и хълм, но кой ги гледа тези неща). Той е висок 901 м и ни откри чудна картина към Разлог и пиринските заснежени хребети. Обаче не тя привличаше погледите. Кулминацията бе 12-метровата метална конструкция, наподобяваща кула от стъпала, разположени в различни посоки. В сърцевината й имаше и истински стълби ( ❤ ), които за миг ни отведоха още по-високо, почти в облаците. 

И тогава настъпи зрелището – 360-градусова панорама към Пирин, Рила, Родопите и Разлог. Вървях, въртях се и пак не ми стигаше. Главни герои в приказката бяха още залязващото слънце, небето, започващо да пламти, и луната, извисяваща се в пълната си премяна. 

Когато се качихме горе, нямаше никого, но постепенно хората придойдоха и решихме да слизаме. Кулата се разклати, но бързо ни свали пак на Земята.

Върнахме се към разклонението и поехме по другата пътека – към люлки, каквито не бях виждала никъде досега. Първоначално реших, че са въртележка, но не. Люлки са си и по-добре, защото вече ми се завиваше свят от въртенето във всички посоки.

⁣⁣Още кадри и видео от върха на кулата 👉 в поста ми в Инстаграм

Вашият коментар