Безплатни забележителности и съвети за дълъг уикенд в Рим

Съдържание:

  1. Безплатен пешеходен тур
  2. Национален паметник на Виктор Емануил II – безплатно донякъде
  3. Фонтан Ди Треви – безплатно
  4. Пантеона – безплатно
  5. Колизеума – евтино или безплатно
  6. Римския Форум и хълма Палатин – евтино или безплатно
  7. Испанските стълби – безплатно
  8. Парк Вила Боргезе – безплатно
  9. Двореца Сант Анхело – безплатно отвън
  10. Площад Навона – безплатно
  11. Ватикана и Сикстинската капела – понякога безплатно
  12. Църкви – безплатно
  13. Храна и напитки в Рим
  14. Къде да отседнете в Рим

Била съм в Рим 2 пъти за по 3-4 дни. Все още не съм видяла дори половината от вълшебствата, които предлага, но и един следобед във Вечния град е достатъчен, за да усетите магията му. Дори само да се разхождате по тесните улички – в слънце, дъжд или сняг, ще усетите романтиката и сърцето ви ще забие лудо.

От кои забележителности да започнете, къде да се насладите на невероятна италианска храна и как да си прекарате възможно най-хубаво, но и не твърде скъпо, ще ви разкажа в следващите редове.

👉 Рим – Вечният град, е наистина място, което остава завинаги запечатано в паметта. Освен това пътешествието дотам може да е страшно вкусно, интересно, вълнуващо, романтично, а и евтино. Ако го планирате поне месец по-рано, самолетните билети от София и обратно ще са ви почти без пари. Много от най-популярните забележителности можете да видите безплатно, a ако сте до 25-годишна възраст, дори платените обикновено са безплатни или на символична цена за вас.

Ние похарчихме повечко за храна, но това е изцяло личен избор. За мен основна част от преживяването са кокетните италиански ресторантчета – ще ви дам съвети за такива на прилични цени, но пък и супермаркетите са опция. Що се отнася до спането, и то може да ви излезе доста изгодно с навременна резервация.

Безплатен пешеходен тур

Един предварителен съвет (преди забележителностите) – в който и чуждестранен град да отида, винаги търся какви free walking tour-ове (безплатни пешеходни турове) се провеждат там. Те обикновено са водени от местен екскурзовод, който може да ви разкрие много интересни истории и тайни места в града. Важно е обаче да знаете, че е учтиво накрая да оставите бакшиш, въпреки че турът е безплатен.

Що се отнася конкретно до Рим, ви съветвам да не си резервирате стандартен селфи тур по най-комерсиалните забележителности. За тях можете да прочетете по-надолу в статията и да ги намерите сами с помощта на GPS. Всички те са в централната част на града и са разположени в близост една до друга. Тура, на който ние отидохме, се казваше Ancient Rome (Древен Рим). Букнах го през сайта на SANDEMANs NEW Europe Tours. Те оперират в повечето европейски градове и досега винаги съм остава доволна. В случая се оказа, че работят с местна фирма, но гидът ни бе също толкова страхотен. Не обиколихме много места, но чухме доста интересни истории.

Национален паметник на Виктор Емануил II – безплатно донякъде

Тази величествена сграда ще срещнете и под името Олтар на Родината. Построена е в чест на първия крал на Обединена Италия – Виктор Емануил II, и е разположена между хълма Капитолий и площад Венеция.

Дворецът не е с древна история, но е величествен, а гледката от покрива му към цял Рим – неповторима. Качването до предпоследната тераса е безплатно. Дори от нея можете да се насладите на прелестна панорама, но определено си струва да дадете още 11 евро и да стигнете покрива. Преживяването да сте там горе е УАУ!

Билет си вземете на място, онлайн попадам на далеч по-скъпи предложения. Освен това имайте предвид, че за учащи и пенсионери намалението е голямо. Носете си бележниците и студентските книжки.

Във вътрешността на сградата е обособен и музей на италианското обединение.

Фонтан Ди Треви – безплатно

Хвърляли ли сте монета във фонтан? А във Фонтана Ди Треви в Рим?⁣

Широк 20 м, висок 26 м, с циркулираща 80 милиона литра вода на ден (тя захранва и много от останалите римски фонтани), с бог Нептун по средата и величествения дворец Палацио Поли зад него – няколко факта за Фонтана ди Треви, които обаче никак не могат да опишат магията му.⁣

Виждаш го и се влюбваш. Това е. Дори заобикалящата те тълпа не може да помрачи момента! ⁣

Преди няколко години хвърлих монета тук според обичая – с дясната ръка през лявото рамо. Според поверието това означава, че ще се върнеш. Така и стана.⁣ Този път хвърлихме монети заедно с мъжа ми, което пък ни вещае семейно щастие и още много любов.⁣ Ако хвърлите три монети, може би ще се омъжите/ ожените за римлянин/ римлянка. ⁣

Пантеона – безплатно

Ах, този Пантеон! Величествен, могъщ, вечен!⁣ Той беше и сред основните причини да искам да се върна в Рим. Можете ли да си представите, че първия път така и не влязохме в него?!⁣ Втория обаче се подготвих да поправим грешката още преди кацането във Вечния град. В Пантеона може да се влезе безплатно, като е отворен всеки ден от 9:00 ч. до 19:00 ч. Ако искате да го посетите през уикенда или на някой празник обаче, е необходимо да си запазите час през сайта https://pantheon.cultura.gov.it/en. Така направих и аз. : )⁣

Пантеонът е разположен на площад Ротонда (Piazza della Rotonda) в централната част на града. Интересен факт е, че не е просто музей, а е и действащ католически храм. ⁣Това е и най-добре съхраненият древноримски храм. Много от връстниците му са разрушени, а материалите им вградени в християнски храмове, фонтани, дворци. Пантеонът, чието строителство започва през 27 г. пр. Хр. и завършва през 128 г., обаче е почти напълно запазен, тъй като винаги се е използвал като храм – от 7. век насам християнски.⁣

Пантеонът е и на-голямата постройка от неармиран бетон в света, като някога освен с огромни мраморни колони и тухлени стени впечатлявал и с пищна украса. Позлатени бронзови статуи изпълвали вътрешността на ротондата. Те обаче били претопени и използвани за направата на балдахина в базиликата Свети Петър и за топовете на крепостта Сант Анхело.⁣

Днес в Пантеона можете да се доближите до останките на художника Рафаело, на италианския крал Виктор Емануил II и на съпругата му Маргарита.⁣ Можете да се повзирате и във вълшебния купол с процеждащи се слънчеви лъчи и да станете свидетели на църковните ритуали.⁣

Колизеума – евтино или безплатно

Кой не е чувал за римския колизеум? Кой не е гледал Гладиатор? Според гражданите на Рим такива хора не съществуват. Ако все пак сте сред тях, бързо поправете грешката си и стягайте куфара за италианската столица.

Колизеумът всъщност е амфитеатър. Овалът му е с дължина от 189 метра, широк е 156 метра и е висок 48 метра. Построен е в периода 70-72 г. и е активно използван в продължение на около 5 века. Той е сред най-добре съхранените експонати на римската архитектура (въпреки разрушените части вследствие на земетресенията) и се счита за един от най-важните символи на Великата Римска империя.

Интересен факт – той е и едно от новите седем чудеса на модерния свят.

За какво е използван Колизеумът? Е, ако сте гледали Гладиатор, знаете – за гладиаторски борби. Но не само. През деня главни действащи лица в представленията били животни, човешките битки пазели за вечерната шоу програма. На това място се провеждали и екзекуции.

Докато представленията били изнасяни върху дървена платформа, покрита с пясък, под нея били разположени тунели, обитавани от гладиаторите и животните. Кой ставал гладиатор? Основно роби и затворници.

Що се отнася до публиката, наброяваща десетки хиляди римляни, тя била разделена по класи. Според повечето теории жените били разположени на най-лошите горни места. Според други оттам гледали само най-бедните дами, докато аристократките придружавали своите семейства. Най-добрите места били за императора, след него на подиума седели сенатори, съдии, свещеници, после бил ред на аристокрацията, на заможните граждани и най-накрая на бедното население.

Интересен факт – днес е възможно да се редим с часове на опашка, за да посетим Колизеума. Някога хилядите зрители успявали да влязат за минути благодарение на специално използвана система от входове. Освен това сградата е така проектирана, че да е възможно 50 000 души да бъдат евакуирани за до 5 минути.

Що се отнася до входната такса – можете да си купите билет за 18 евро, който включва и достъп до Римския Форум и хълма Палатин, и е за конкретен час, като по този начин избягвате опашките. Ако желаете да получите същото, но придружени от гид, цената е около 30 евро. Имайте предвид и че ако сте на възраст между 18 и 25 години, цената е около 2 евро, а за лица под 18 години входът е безплатен.

Има и дни, в които Колизеумът е безплатен за всички – това са първите недели на всеки месец.

Римския Форум и хълма Палатин – евтино или безплатно

Както вече ви казах, билетът за Колизеума включва и тях. Първия път, когато посетих Рим – в края на март, бе толкова горещо, че слънчасали и изморени, отидохме само до Форума, но не се качихме до хълма. Втория път – през миналия декември, пък ни наваля такъв порой, какъвто не си бях и представяла. Но вече нищо не можеше да ни откаже. За награда получихме гледка с вълшебна дъга от хълма Палатин.

Той е един от седемте хълма, на които Рим бил построен. Оттам се открива панорама към Римския форум – някогашното средище на търговията и обществения живот в града. ⁣

Според легендата в пещера под този хълм живеели близнаците Ромул и Рем, отглеждани от вълчица. Един ден те решили да основат град, както и им било писано от съдбата. Ромул искал да го започне именно на този хълм, а Рем – на хълма Авентин. Те решили, че на който първи види прелитащ във въздуха гларус, е писано да основе града. Това се оказва Рем. Ромул обаче бил по-хитър и непреклонен и заявил, че макар и втори, той зърнал цяло ято с птици. Според него това бил ясен знак, че той ще е основател на Рим. ⁣

Близнаците Ромул и Рем, отглеждани от вълчица

Така градът бил основан точно, където и днес се издига величествената арка, която ще видите на снимките.⁣ (Според екскурзовода ни французите я копират, като изграждат своята Триумфална арка в Париж).

По-късно император Август издига тук и своя дворец, стремейки се да живее върху земите, населявани някога от великия Ромул. Идеята възприемат и неговите наследници, съграждащи върху Палатинския хълм великолепни и грандиозни резиденции. Така с времето хълмът се превръща в един огромен и приказен замък.⁣

Днес градините му са все така обсипани с пъстри мандарини, ухаещи на Коледа, фонтани със златни рибки, сбъдващи желания, папагали, които вредят на сградите и растителността, но пък допринасят за приказната атмосфера. 

Испанските стълби – безплатно

Още едно известно място в Рим и първата забележителност, която показах на мъжа ми. Защо? Защото тук излязохме от метрото, отивайки към квартирата си. 

Те са в сърцето на италианската столица – точно до площад Испания, където е и Испанското посолство в града. Стъпалата наброяват 135 и са дарение от френския дипломат Етиен Гефи. Строителството започва през 1723 г. и завършва през 1725 г. Целта им е да свързват испанското посолство с църквата на върха на хълма.

Факт, всичко в Рим е величествено – включително и Испанските стълби. Но какво са те пред нашите 894 стъпала към паметника Шипка!?

Най-важното, според мен, относно Испанските стълби е, че след като ги изкачите и поемете наляво, ще се понесете по приказна улица с омайващи гледки към Рим.

Не след дълго ще достигнете и следващата ни дестинация – парк Вила Боргезе.

Парк Вила Боргезе – безплатно

Тази огромна зелена площ в непосредствена близост до центъра на Вечния град е сред любимите ми места в Рим! При първото ми и по-слънчево посещение на града, отделихме дълги часове за шляене из алеите. Оттогава най-силно се запечати в съзнанието ми езерото с храма на Ескулап и десетките носещи се по водите му патици. 

Страшно много исках да го покажа на мъжа ми и за щастие, успяхме да си отделим малко време сутринта преди полета обратно към София. Беше мразовита декемврийска утрин, но слънчевите лъчи обливаха улиците. Почти тичахме по пътя, така че бързо се стоплихме. Имах спомен, че езерото е разположено някъде в лявата част на парка, затова и търсехме алеи в тази посока. И сякаш на магия успяхме да го намерим дори без GPS. 

Оказа се все така величествено, пленително, красиво. Обиколихме го възможно най-бавно, посъзерцавахме синьо-зелените му води, отразяващи небето и зеленината наоколо… и обратно към София. Разказът ми обаче не е съвсем хронологичен, така че имам още много какво да ви споделя.

Друга ключова забележителност в парка е самата Вила Боргезе, помещаваща голяма галерия. Ако разполагате с време, ви препоръчвам да се разходите и до нея. Дори да не желаете да влизате, за да разгледате творбите на Рафаело, Караваджо, Тициан, Леонардо да Винчи, Веронезе, Кореджо, Рубенс, със сигурност ще оцените архитектурната стойност на величествената сграда. Можете и да посетите преддверието, където, доколкото си спомням, имаше малка безплатна част и сувенирен магазин. Иначе билетът струва около 20 евро.

Двореца Сант Анхело – безплатно отвън

Известен още като Дворец Сант Анжело или Мавзолея на Адриан, този вдъхващ респект замък е прочут паметник на римската архитектура. През вековете служил като резиденция на католическите папи и трезор за ценностите им, днес в него се помещава музей. 

Първия път отидохме до двореца по светло, когато не е толкова очароващ (поне според мен), но пък можете да прекарате приятно време под слънчевите лъчи в парка зад него. През деня е отворен и музеят, който обаче така и не посетихме. 

При последното ми пътешествие до Рим не го видяхме по светло, но успяхме да се насладим на нощната му романтика. За да стигнем до него от централната част на града, се разходихме покрай реката – река Тибър, и стигнахме до едноименния мост. Дворецът озаряваше всичко наоколо. Преди да поемем към него, пресякохме в другата посока и открихме едно от най-чудните ресторантчета, на които попаднахме за престоя си в Рим (за него по-долу).

След вкусно похапване и бутилка червено италианско вино бяхме готови за Моста на ангелите (в превод от италиански). Той бил издигнат през 136 г. по заръка на император Адриан, който желаел по-лесен достъп към мавзолея си – двореца.

Върху моста са издигнати цели 10 ангелски статуи, но според легендата името му не идва от тях. Смята се, че през 592 г. на него се явил архангел. Оттогава хората го нарекли архангелския мост, мавзолея прекръстили на Дворец Свети Ангел и на върха му сложили ангелска статуя. А ангелските фигури по самия мост, дело на Жан Лоренцо Бернини, поставили едва през 1668 г.

Площад Навона – безплатно

Оставих площад Навона почти за края на разказа, защото този път не му обърнахме заслуженото внимание и някак не успях да натрупам достатъчно нови впечатления.

Там бе разположен главният коледен базар в Рим. Като един от най-големите почитатели на празника останах доста разочарована от базара. Дори нашата версия пред Народния театър е по-коледна и приятна (въпреки бутаницата), отколкото римската алтернатива. Просто не успяхме да усетим духа на празника. Вероятно и по тази причина не минахме втори път през площада.

Той обаче си заслужава да му бъде отделено специално внимание – както през деня, така и вечер. Там са разположени едни от най-популярните римски ресторанти и барове, които обаче също не ви препоръчвам. Цените са твърде високи, а храната и атмосферата с нищо не превъзхождат симпатичните местенца из съседните улици.

Площад Навона е построен през 1. век по поръчка на император Домициан. Първоначалното му предназначение било да служи като стадион за спортните състезания на древните римляни. Едва през 15. век мястото започва да играе ролята на площад, като на него се организира градският пазар. 

Днес сред забележителностите, които можете да видите на Навона, са Фонтанът на четирите реки – дело на Бернини, Фонтанът на Нептун, Фонтанът на Мавъра и църквата Света Агнеса. Тук е и статуята на Паскуале – най-известната от шестте Говорещи статуи на Рим. Според традицията от 16. век на тях гражданите залепват листа с анонимни стихове и писма, чрез които критикуват местната власт.

Ватикана и Сикстинската капела – понякога безплатно

Единственото, за което нямахме време през втората ми визита на Рим, бе посещението на Ватикана с музеите й, базиликата Свети Петър и Сикстинската капела.

За тях е добре да си отделите половин ден, ако не чакате на входа, и цял, ако изберете билети без пропускане на опашката. Онлайн и на място можете да откриете най-различни билети от 20 до 70 евро. За да ви излезе възможно най-евтино, ви препоръчвам да си ги купите предварително онлайн. Освен това има дни, в които входът е безплатен. Такива са последните недели на всеки месец освен ако не съвпадат с националните празници в Италия. При планиране на пътешествието си, имайте предвид и че през останалите недели тук е затворено. 

Относно спомена ми за преживяното – не беше каквото очаквах. За съжаление, тълпата бе толкова многочислена, че усещах само как ме носи напред. Почти нямах шанс да поспра, да се насладя на изкуството по стените и таваните на Ватиканските музеи, да се полюбувам на всичко около себе си. Може би проблемът бе, че бяхме с гид, но дори и без него, хилядите непрекъснато движещи се туристи щяха да са си все там.

Най-ярък е споменът ми за момента, в който със сетни сили успяхме да влезем в Сикстинската капела и да зърнем прочутото Сътворение на Адам, дело на Микеланджело. Знаете ли за какво мислех тогава? Не се гордея с това, но най-силно ме вълнуваше да успея да седна на някой от малкото (спрямо тълпата от хора) дървени столове, разположени по стените. Доколкото си спомням, имахме около 10-15 минути, за да вдъхнем от великолепието и енергията, на това, пропито с култура, история и святост място. После трябваше да продължим към базиликата Свети Петър.

Честно казано нямам много спомени от нея, но преглеждайки снимките си, установявам, че не сме се качили до купола й, откъдето вече знам, че се разкрива величествена панорама към Ватикана и Рим. Тогава обаче не бях особено подготвена – подобно на моите спътнички.

Църкви – безплатно

Пресепио – традиционна коледна украса в Рим

Рим вероятно е градът, в който съм виждала най-много църкви, докато просто се разхождам по улиците. Освен това всяка от тях е архитектурен шедьовър, приютил изкуството на велики творци. Със сигурност ви препоръчвам тези 5, разположени в самото сърце на града:

  • Santa Maria della Consolazione – намира се в непосредствена близост до Римския Форум. Тъй като я посетихме през декември, там видяхме приказно подредена сцена от Рождеството – традиционна коледна украса в Италия, нарича се пресепио;
  • Basilica di Sant’Andrea delle Fratte – намира се на 5 минути от Фонтана ди Треви;
  • Sant’Agnese in Agone – нея ви споменах и по-горе, разположена е на площад Навона;
  • Chiesa Santa Maria dei Miracoli и Basilica di Santa Maria in Montesanto – разположени са една срещу друга на Виа дел Корсо ( Via Del Corso ) – главната търговска улица в Рим. Бяха и на няколко крачки от апартамента, в който отседнахме по време на декемврийското ни пътешествие.

И не забравяйте – Пантеонът също е действащ храм. 😉

Храна и напитки в Рим

Тази пица хапвах през 2018 г. в ресторант във Ватикана ❤

Съществена част от всяко пътешествие е храната. Ето какво за хапване и пийване най-много ми хареса при последното ми (предколедно) посещение на Рим – за визуално представяне вижте видеото:

  • италиански коледни сладки – името им не запомних, но си ги купих от пекарна в близост до Фонтана ди Треви;
  • bucatini all’amatriciana в Ristorante Sant’Angelo – намира се в близост до едноименния дворец Сант Анжело (споменах ви за ресторанта по-горе). Цените са много прилични, а храната – божествена;
  • италиански сладолед – ние си взехме от Venchi Chocolate and Ice Cream, Rome Spanish Steps. Само не си слагайте сметана, не беше от най-вкусните. Но шоколадът им е топ;
  • пица – гидът от free walking tour-а ни препоръча страхотна пицария в близост до Колизеума, която никога нямаше да съзрем сами и щяхме да доста изпуснем. Посещавана основно от местни, с пици приготвяни пред очите ни, пълни маси и бързо обслужване, Pizzeria alle Carrette е ненадминато място! Разделихме си по една Quattro Stagioni и една Carbonara. И двете ни се усладиха, но за мен четирите сезона бяха УАУ! Освен това цените са топ;
  • тирамису – и него хапнахме в пицарията и беше мега, гига вкусно! ❤⁣;
  • лазаняя – и принципно я обичам, но тази италианска домашна лазаня не бе просто вкусна, тя стопли сърцето, душата, небцето ми! Ресторантът бе в близост до коледния магазин, за който ви разказах. За съжаление, не запомних името му;
  • италианско еспресо – него опитахме в Dami Cafe на една от главните улици в Рим – Via della Croce. Имайте предвид, че в Рим едва ли ще откриете будки за кафе по улиците. За италианците това е специална напитка, за чиято консумация се отделя специално време на специално място;
  • ирландски пъб Shamrock – видяхме го случайно, докато се разхождахме, и когато вечерта отново ни заваля, се оказахме толкова близо до него, че не устояхме. Биричката там определено бе по-вкусна от италианската Морети;
  • английска чайна Babingtons – разположена до Испанските стълби, ви отнася в други времена;
  • панатоне и пандоро – така и не хапнах, докато бяхме в Рим, но си взех панатоне за вкъщи. Беше божествено!

Къде да отседнете в Рим

При пътешествията си в чужбина досега винаги съм разчитала на airbnb, защото вярвах, че е по-изгодно. При първото ми пътуване до Рим бяхме 4 момичета и успяхме да си наемем доста евтин и хубав апартамент. Бе разположен далече от центъра, но се придвижвахме бързо с метрото.

Този път бях само с мъжа ми. Платихме 360 лева за 3 нощувки в стая от обитаван апартамент, разположен в самия център на града. Офертата наистина бе изгодна, но условията не бяха от най-добрите. Малко след като се прибрахме обаче, приятелка ми сподели за чудесен и изгоден хотел, който открила през booking. При следващото си пътуване вероятно и аз ще чекна и техните предложения. 

За още снимки и впечатления от римските ми приключения разгледайте профила ми в Инстаграм – @kristinatravelling:

2 коментара към “Безплатни забележителности и съвети за дълъг уикенд в Рим

Вашият коментар