5 вълшебни виенски колела. Едното е в България!

Лондонското Око/ London Eye, гледка към известното виенско колело в Лондон, столицата на Англия. Виждат се и река Темза и кораб минаващ по нея.

Съдържание

  1. Голямото виенско колело в Пратера, Австрия (Vienna Giant Ferris Wheel)
  2. Виенското колело в парк Свети Врач, Сандански, България (Ferris Wheel Sandanski)
  3. Виенското колело „Гледката“ в Брюксел, Белгия (The View Bruxelles)
  4. Лондонското око в Лондон, Англия (London Eye)
  5. Вековно колело на Нейви Пиър, Чикаго, САЩ (Navy Pier’s Centennial Wheel)

Обожавам виенските колела. С тях за секунди политаш в небето и пред погледа ти се разкриват неземни гледки към сякаш други светове. През деня разглеждаш от птичи поглед града, в който се намираш, а през нощта се потапяш в милионите светлинки, идващи едновременно от колелото и от всичко наоколо. И гледката винаги е 360-градусова! Затова и щом попадна в населено място с такава атракция, тя се нарежда на челна позиция в графика ми. В следващите редове ще ви разкажа за 5-те най-магически виенски колела, на които съм се качвала някога. Едно от тях е в България.

Голямото виенско колело в Пратера, Австрия (Vienna Giant Ferris Wheel)

Ще започна с кратка история на виенските колела като цяло. Първото такова е конструирано от  Джордж Уошингтън Гейл Ферис младши (от фамилията Ферис произлиза и името на атракцията на английски – Ferris Wheel/ Колелото Ферис) през 1893 г. за Световното изложение „Светът на Колумб“, проведено в Чикаго. Това се явява американският отговор на Айфеловата кула, изградена за Световното изложение в Париж през 1889 г.

По-късно, през 1897 г. (малко след смъртта на Ферис) по негов проект е построено подобно колело във Виена, което за разлика от първото е съхранено до ден днешен. Това е Голямото виенско колело в парк Пратера във Виена. То вдъхновява и названието на атракцията на български език – виенско колело.

По онова време колелото се състояло от 30 гондоли и било най-голямото по рода си. Но през Втората световна война става жертва на бомбардировките над града. За щастие, скоро след това – през 1947 г., е възстановено, но с функциониращи едва 15 гондоли.

Преди около 3 години посетих Виена за един вълшебен ден, в който се постарах да попия възможно най-много от прелестта й. Затова и една от основните ми дестинации бе увеселителният парк „Вурстелпратер“, разположен в огромния градски парк „Пратер“. Първата атракция, към която побегнах, бе именно Голямото Виенско колело. За да бъда честна, ще си призная, че не бях възхитена. Може би причината се крие и в това, че бях там през деня – всички останали колела, за които ще ви разкажа, посетих вечер. Височината му е 64 м и от него се разкриват величествени гледки към цяла Виена.

Това, което не ми допадна, бе че кабинките (т.нар гондоли) са изцяло затворени, а и се налага да ги делиш с множество хора. Интересна алтернатива са двете самостоятелни гондоли, които могат да се наемат за романтична вечеря например. Да наблюдавам влюбената двойка в една от тях, беше сред най-интересните неща в цялото изживяване.

Стандартният билет за колелото е 12 евро – приемлива цена, за да станеш и ти част от историята. Обиколката е с продължителност от около 10-15 минути.

На територията на парка има още едно виенско колело. То е по-ниско – едва 45 м, но кабинките са отворени, затова и предполагам, че преживяването би било по-вълнуващо. Обиколката продължава 5 минути, а билетът струва едва 4 евро. За жалост, така и не се качих, тъй като нямах време да се редя на опашката.

Виенското колело в парк Свети Врач, Сандански, България (Ferris Wheel Sandanski)

Преди по-малко от година (на 16.11.2019 г.) в Сандански беше открито най-голямото виенско колело в България. Наскоро имах щастието да го посетя и бях очарована. Височината му е 30 м – достатъчно, за да видиш целия град от птичи поглед. Разположено е в прелестния градски парк „Свети Врач“ и работи целогодишно, тъй като кабинките са климатизирани. Посетих го късно вечерта и имах шанса да се порадвам на пъстрите му светлинки, както и на осветения стадион, който се намира съвсем наблизо. Гондолите са затворени, но разполагат с леко открехнат прозорец, което предотвратява шанса да се почувствате твърде клаустрофобично. Мястото във всяка една е за до четирима души, но няма проблем да се качите и двама, за да прекарате едни романтични 30 минути. Точно така – срещу стандартен билет от 10 лв. (има намаление за деца, учащи и пенсионери) получавате половин часова разходка из небесата. Ще бъдете съпроводени и от приятната музика, която озвучава гондолите.

Препоръчвам ви да се качите и през деня, защото тогава се разкрива страхотна гледка към зеленината наоколо.

Виенското колело „Гледката“ в Брюксел, Белгия (The View Bruxelles)

Дните около и на Коледа са любимото ми време в годината. Приповдигнато настроение, интензивни срещи с приятели и роднини, коледни базари, сладкиши и светлини. Именно в този период на 2018 г. прекарах 3 магически дни в Брюксел. На първо място сред всичко преживяно в този чуден град поставям качването си на виенското колело, разположено на коледния базар пред катедралата Света Екатерина. То е подвижно и го местят на различни локации в града, но около Коледа винаги намира своето място именно там. Височината му е 55 м. С негова помощ полетях над коледната магия и не ми се искаше никога повече да се връщам долу. Най-важното – кабинките му са отворени и ти позволяват да се наслаждаваш на гледките без прегради.

Беше студена декемврийска вечер, но щом полетях към небето, душата и тялото ми мигновено се сгряха. В този момент коледният базар под краката ми ми се стори дори по-вълшебен! И за всичко това заплатих едва 8 евро.

Лондонското око в Лондон, Англия (London Eye)

Едва ли има човек, който да не е чувал за Лондонското око, който да не му се е дивил, когато го покажат в някой филм, който поне за миг да не е бленувал да полети в небето в него. Просто не мога да си представя съществуването на подобна личност. Аз мечтаех за това от съвсем малка. И миналата година коледното чудо се случи. Лондон беше декемврийската ми дестинация за 2019 г., като билетите за виенското колело закупих едновременно със самолетните. На него се качих втората вечер (да, отново по тъмно) от престоя си в града, тъй като исках да му се насладя напълно, а предходния ден щях да съм изморена от ранния полет. Затова пък цели два дни му се радвах отдалече. 🙂

Деня, отреден за сбъдване на мечтата ми, беше много студен. По пътя към колелото се спряхме да погледаме и един уличен фокусник, така че вече не чувствах тялото си от студ. Имахме билети, с които не се редихме на опашка, а бързо връхлетяхме в топлата кабинка. Бях в Рая!

Макар и вътре да бяха и други хора, гондолите са достатъчно широки, за да не се чувства никакъв дискомфорт. Освен това са затворени, което в този леден ден ми се стори прекрасно. След няколко мига бях на 135 м височина – това е най-високото виенско колело в Европа и най-високото конзолно виенско колело в света!

Топлината изпълни душата, тялото и сърцето ми. Под мен бяха безкрайните лондонски светлини, коледните базари, Темза, мостовете Уестминстър и Хънгърфорд. Вълшебство на 360 градуса. Това бе най-приказната част от Лондонското ми приключение! И въпреки че в един момент се наложи да сляза, приключението не приключи с това.

Билетите ни включваха и посещение 4D кино, в което гледахме филм за виенското колело – беше страхотен! Имахмевъзможност да се насладим и на бара за шампанско към колелото, но бързахме и не го сторихме. Билетът за всичко това (вкл. да не се редиш на опашка) струваше 34,50 паунда при онлайн покупка. Стандартният онлайн закупен билет е 24,50 паунда. В нашия случай почти нямаше опашка и тези 10 паунда отгоре ми се сториха пропиляни, но това е въпрос на късмет. Има и няколко варианта за комбиниран пропуск за няколко лондонски забележителности, които ще откриете на сайта на колелото.

Вековно колело на Нейви Пиър, Чикаго, САЩ (Navy Pier’s Centennial Wheel)

Преди време ви разказах как се влюбих в Чикаго и ви посъветвах непременно да посетите увеселителния парк Нейви Пиър, попаднетели в този божествен град. Разбира се, споменах и виенското колело, на което сега ще обърна по-специално внимание. То е високо цели 60 м и от него се разкриват неземни гледки към светлинния лунапарк и езерото Мичиган, разположено точно отдолу.

Кабинките и тук са напълно затворени – безопасността на първо място, което никак не ми хареса, но преживяването все пак беше велико. Бях обходила половин Чикаго, за да стигна именно до тази атракция определено си струваше. Цената на билета е 15 долара – напълно приемлива сума за стандартите на държавата. И един интересен факт: това е първото подобно колело в САЩ, предлагащо климатик в 42-те кабини с по осем места, оборудвани и с по два дигитални екрана, на които тече информация за едноименния кей Нейви Пиър, като и е устойчиво на ветрове със скорост до 185 км в час. Вековното колело разполага и с кабина с остъклен под, разполагаща само с 4 места. Звучи магически, но цената на човек е 50 долара. Препоръчвам ви да изберете стандартния вариант гондола, но непременно да отидете и до Скайдек, откъдето ще видите Чикаго под стъкления под на небостъргача.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s