Преродени в Раждавица +водопад Полска Скакавица

Преродени в Раждавица + водопад Полска Скакавица

Нека всеки, който е чувал за село Раждавица, да вдигне ръка. Ако случайно сте изпуснали телефона си от ентусиазма, който ви е споходил при споменаването на това чудно селце, моля ви да споделите и своите впечатления в коментар по-долу. Ако ли не, ще се радвам да ви разкажа за Раждавица с „а“, а не с „ъ“.

Село Раждавица на р. Струма

Не обичам да създавам грешни очаквания у хората, а и наскоро приятели ми разказаха как посетили едно малко село, за което чели много суперлативи, а всъщност не видели нищо интересно. Затова, моля ви, не очаквайте разкош и великолепие в Раждавица. Това е малко селце на 14 км от Кюстендил, предлагащо безброй забавления, но само ако имате времето и желанието да ги откриете.

Горска разходка

В Раждавица съм била два пъти – през зимата и през ранната пролет. И в двата случая си изкарах прекрасно, защото е едно спокойно селце без много хора, без тълпи от туристи, със следобедна почивка за магазините и една прекрасна къща за гости – „Старата череша“, която случайно открихме. В кръчмата на центъра ядох едни от най-вкусните кюфтета, за които обаче ме изпратиха да си купя лютеница от съседния магазин – в заведението не предлагаха. Втория път до Раждавица стигнах с влак и минах през съседното село Шишковци, в което е живял и творил Владимир Димитров – Майстора. Много от забележителностите на Раждавица не успях да видя, но така знам, че пак ще отида. На хубавите места е добре да се наслаждаваш на порции, за да имаш с какво да се храниш и по-късно. 😉

Река Струма

Името на селото някога било Ръждавица, като през 1989 г. сменят „ъ“-то с „а“. Напълно подкрепям това решение, тъй като първоначалното звание навява идеята за ръжда, за нещо старо и гнило, отвращава, отблъсква. Малцина биха асоциирали името с плодородните „ръждиви“ почви в околността, от които то произхожда. Затова и днес двусмислицата е заличена и званието говори ясно за себе си – Раждавица, също като в глагола „раждам“. Това е село, даряващо с живот – както растенията, така и душите на хората, пристъпили в него.

Живот

По време на моите кратки визити обиколих близките горски пътеки, където зърнах и средновековната църква „Св. Атанас“.

Средновековната църква „Св. Атанас“
Средновековната църква „Св. Атанас“

Насладих се на слънцето в студените дни, на шума на река Струма, веднъж се прибрах подгизнала от стоварилите ни се градушка и порой, топлих се на печката на дърва, унесена от уютното й думтене, и правих сладкиш в слабо печащата фурна. Страхотно беше!

Градушката
И печката!

Посетих още красивата църква в центъра на Раждавица – „Успение Богородично“.

Църква „Успение Богородично“

Насладих се и на чудноватите скални форми, образувани в каньонана на р. Шегава.

Чудноватите скални форми
Чудноватите скални форми
Чудноватите скални форми

Единия ден отскочихме и до Кюстендил, където бях ходила и преди, за да посетя художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ и много други забележителности. Но дестинацията този път  бе любимият ми ресторант в града – “F.R.I.E.N.D.S”. Интериорът не е като в сериала, но храната е супер.

Спомен от едно лятно пътешествие

А как се присетих сега за Раждавица? Величествената Полска Скакавица – един от най-високите водопади в България, е съвсем близо до селото.  

Източник: Уикипедия

Когато бях там, много ми се искаше да отскоча и до водопада, но местните ни обясниха, че е далеч и се стига трудно, времето не беше съвсем подходящо за дълги походи, а и бяхме отишли с идеята за по-ненатоварваща почивка. Но наскоро прочетох, че между Раждавица и Скакавишкия водопад ще бъде изградена 5-километрова екопътека с видима маркировка, която би спестила лутането в гората. Пътеката ще минава и покрай р. Струма, което според мен гарантира една чудна разходка.

(по-късно посетих водопада и ви разказвам от личен опит тук)

Начало на екопътеката от с. Полска Скакавица;
Източник: Къща „Старата Череша“

Ето и малко повече информация за водопад Полска Скакавица – още известен като Скакавишки водопад:

  • намира се в близост до селата Раждавица и Полска Скакавица – от второто вече има изградена екопътека;
  • водопадът е на трето място по височина в България със своите 53 м;
  • образува се от р. Широки дол – десен приток на р. Струма;
  • красотата му е вдъхновила част от творбите на Владимир Димитров – Майстора, а Константин Иречек казва за района, че това е едно от най-красивите места на Балканския полуостров;
  • малко над водопада е разположена църквата „Св. Димитър“, от която се открива приказна (надявам се!) гледка към Скакавишката прелест.
Източник: Izabelk

Още забележителности в и в близост до Раждавица:

  • Средновековната крепост „Трите кули“: разположена е на 2,5 км от селото. Съхранени са части от крепостния зид и четириъгълни кули с височина 2 м;
  • Оброк (свещено място) „Св. Георги“: на 1 км от селото;
  • Камък, изрисуван от  Владимир Димитров-Майстора;
  • Вековна черница на над 500 години – в местността „Азна“.

Ще се радвам да чуя и вашето мнение за района. Посещавали ли сте околните селища, а водопада?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s