6 причини да обикнете Сандански

Изкуственото езеро в парк Свети Врач в град сандански. Пъстра снимка в синьо и зелено, виждат се и водните колела в езерото.

Съдържание

  1. Парк Свети Врач
  2. Минерална вода и СПА
  3. ЗооКът
  4. Манастирът с приказна градина
  5. Археологически открития
  6. Приключения без край

Когато бях малка, за мен имаше два типа курорти – зимния Боровец и лятното Черноморие. От връстниците си чувах за места като Сандански и Велинград, но аз не ги бях посещавала до сравнително скоро. Как човек би заменил времето, което може да прекара на море или планина, с един най-обикновен град? Но Сандански е всичко друго, но не и обикновен. За щастие, през последните години открих и оцених прелестите му, заобичах го.

Сандански е същинско бижу, бликащо от природни богатства. Притежава силата да те направи по-жизнен от всякога,  да те зареди с енергия за безброй подвизи. Дори в най-жарките месеци, когато там температурите надхвърлят 30°C, Сандански предлага приказни сенчести кътчета, които да ни приютят и защитят от горещото слънце. А през септември с охота ни взима под топлото си и уютно крило. В следващите редове ще ви споделя 6-е причини за силната ми привързаност към този чуден град, като трябва да подчертая, че това, което Сандански може да ви предложи, надхвърля в пъти, изреденото от мен.

Парк Свети Врач

Свети Врач“ е любимият ми градски парк в България. Тук има от всичко – дори отвъд представите ни за подобно място. През годините паркът постоянно се е разширявал, като днес площта му е цели 344 декара.

След дъжд 🙂

Алеите са безкрайни, като някои са под плътните дървесни сенки, а други – по-централни и слънчеви. Това е и единственият парк с подобни пясъчни алеи в България. Докато се разхождаш, се чувстваш все едно си в гората.

Любимите ми части от парка са изкуственото езеро и пространството около преминаващата през „Свети Врач“ река Санданска Бистрица.

Езерото е в по-началната част на парка. В него ще видите десетки патици, лебеди и други техни братовчеди. Те често излизат на сушата и няма да се смутят дори да се приближите съвсем близо до тях. Можете да им помахате и от някое от водните колела, плаващи в езерото.

А още по-прелестна е единствено реката. Над нея са изградени два въжени моста, които допринасят за вълшебната атмосфера.

Именно до един от тях са разположени две „атракции“, които ви съветвам непременно да посетите. Дългите разходки сред природата отварят апетита, а позиционираният в сърцето на „Свети Врач“ ресторант Park Point е перфектното място за хапване и отмора. Намира се на брега на реката, което гарантира чудната гледка. А храната – и по-конкретно скарата, е страхотна и голяма част от ястията в менюто се сервират придружени от невероятни пържени картофки.

Още от ресторанта може да забележите и разположеното зад него виенско колело.

Това е най-голямата подобна атракция в България. Редовният билет е 10 лв. и ви дава право на 30 минути престой. Гледката от него е ненадмината. Повече за него може да прочетете в посветената ми на виенските колела статия.

В парка ще откриете и зоокът с пауни и фазани, ботаническа градина, фонтани, минерални чешми, макет на цялата планина Пирин, къщичката на Баба Яга, бъчвата – част от някогашния ресторант „Байкал“, детски кътове, тук са и стадионът, градският плувен комплекс, летен театър и още много.

Разходката в „Свети Врач“ ще е особено интересна и за любителите на растенията, тъй като растителните видове в парка са над 160. Сред тях са множество вековни чинари, както и кедърът и софората, специално доставени от Италия, за да се борят с комарите от реката.

Минерална вода и СПА

Кой ли не обича да ходи на СПА? Минералните извори в Сандански са цели 6, а водите им са хидрокарбонатно-силициеви, сулфатно-натриеви и флуорни. Това може и да не ви говори много – подобно на мен, но едно е сигурно – ще подобрят здравето на всеки, потопил се в тях.

Градът дори е известен като най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа. В парк „Свети Врач“ е разположен и санаториум за лечение на заболявания на дихателната система.

ЗооКът

Съвсем близо до Сандански (на пешеходно разстояние от парк „Свети Врач“) е разположен зоокът с кенгурута, елени, сърни, муфлони и ред други животни. Звездата тук е кенгуруто Кики, което преди няколко години се превърна в медийна сензация със своето бягство. Управникът ни разказа, че в крайна сметка успели да го заловят в една зеленчукова градина. Собственикът й сигнализирал за огромен заек в имота си. 😀

Над пространството с животинките са обособени дървени мостове, от които се разкрива всяко кътче от техния дом.

Мястото е под дебелата сянка на горската растителност, така че е перфектно за най-топлите часове от деня. Има и пейка, от която също можете да се радвате на животните, докато си почивате.

Манастирът с приказна градина

Друго място, изпълнено с хармония, спокойствие и голяма доза виталност, е манастир „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“. Той е разположен край река Санданска Бистрица в живописната местност „Смилово“ сред естествени ливади и вековни кестенови дървета. Най-великолепното тук е дворът.

В него можете да си направите пикник или просто да поседите на зелената трева, да си налеете „кристално чиста вода от Пирин“, както е написано на чешмата, да се слеете с природата.

И малко история… Според археолозите манастирът датира още от епохата на ранното християнство (IV-VI в.). А за съществуването му и през Средновековието свидетелства една приписка от XV в., открита в старопечатна книга, съхраняваща се днес в Белградската библиотека. По време на Османското робство е разрушен, но през 1928 г. започва възстановяването му върху останалите руини. В наши дни манастирът е известен най-вече със своето аязмото – „Миро“, вградено днес в параклиса „Св. Петка“.

По пътя към манастирчето

Мястото е в покрайнините на града, на около 2,5 км от центъра. Бихте могли да минете оттук и по път към зоокъта с кенгурутата, макар и по-бързият маршрут до животните да е през парк „Св. Врач“.

Археологически открития

Епископски комплекс с базилика, 2018 г.

Сандански е град с древна история, за която разказват множеството археологически открития в града. Сред разкопките, които може да посетите, са Раннохристиянският комплекс, който включва базилика, стена и антична улица от V-VІ в., както и Баптистерий (кръщелна), вътрешен двор (атриум) и сгради, които са свързани с църковния живот и ритуалите през епохата на ранното християнство V-VІ в.

Раннохристиянски комплекс, 2014 г.
Вътрешността, 2014 г.
Вътрешността, 2014 г.

Множество интересни находки от района ще видите и в Археологическия музей, разположен на главната търговска улица в града. Работното му време е всеки ден от 10:00 ч. до 19:00 ч.

Приключения без край

Мелнишките пирамиди

Сандански е курорт, в който може да прекарате и над седмица, без да ви стане скучно. Наблизо са най-малкият град в България – Мелник, местността „Рупите“ и къщата на баба Ванга, пиринският Попинолъшки водопад и още ред природни и културни забележителности.

В града има дори кино, ако сте успели да видите всичко уникално за околността. 😉

Посещавала съм Сандански много пъти и още не съм се наситила на безбройните му богатства. Вие били ли сте там? Кое е вашето любимо място в този чуден град?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s